• Boomverzorging


  Wat is een boomverzorger?

  Een boomverzorger is een vakspecialist die de kennis heeft om u als boomeigenaar eerlijk en vakkundig van dienst te kunnen zijn. Hoe bomen groeien, wat ze daarvoor nodig hebben en hoe ze zich herstellen na schade (snoeien) staat daarbij vaak centraal.
  Boomverzorgers zijn opgeleid om bomen te "verzorgen", dus dat is meer dan snoeien of rooien. Van nature hebben bomen eigenlijk geen verzorging nodig, maar omdat bomen vaak groeien op plaatsen met slechtere groeiomstandigheden (kleine tuinen, langs de weg) zijn er vaak beheersmaatregelen nodig. Daarnaast is er een bepaalde wetgeving van kracht op bomen in tuinen en langs wegen. U hebt als boomeigenaar namelijk een zorgplicht en bent verantwoordelijk voor het onderhoud aan uw bomen. Boomverzorgers zijn daarom gespecialiseerd in het snoeien, aanbrengen van kroonverankeringen, aanplanten, het verbeteren van de groeiplaats en ook het rooien van (aangetaste) bomen.


  Wat is de historie van boomverzorging?

  Boomverzorging is een relatief nieuw vakgebied en komt vooruit uit de boomchirurgie, dit is echter niet hetzelfde.

  Boomchirurgie hield zich bezig met het herstellen van schade en verwondingen door gebruik te maken van staaldraaden, beton en wondafdekmiddelen.
  Staaldraaden werden gebruikt om verzwakte takken of takaanhechtingen te verankeren. Beton werd gebruikt om open wonden van de boom af te dichten en op te vullen. Men dacht dat dit de boom zou verstevigen en inrotting zou voorkomen, idem voor wondafdekmiddelen. Het tegendeel bleek uiteindelijk.

  In de jaren 70 zijn vanuit langlopende onderzoeken nieuwe inzichten verkregen die aantoonde dat de hele huidige denkwijze over het herstel van schade en verwondingen aan bomen veranderde.

  Het uitgangspunt van het vakgebied veranderde en van daaruit ontstond de boomverzorging.

  Boomverzorging richt er zich dan ook op dat de ingreep aansluit bij de natuurlijke afweer en wondherstelmechanismen zodat de boom op langere termijn zo min mogelijk schade hier aan ondervindt.

  Hierdoor is het vakgebied veranderd en zijn er nieuwe methoden en technieken geintroduceerd die nu nog steeds worden toegepast.


  Welke specialist zou u kiezen?

  Het spreekt voor zich dat wij u natuurlijk graag van dienst willen zijn en u bij voorkeur een keuze voor ons maakt. Echter is dit niet ons hoofddoel. Wij werken namelijk enerzijds met liefde voor het vak en anderzijds voor het behoud van de bomen.
  Het behoud en vakkundig onderhoud van bomen is de missie van JAboomzorg en wij proberen dat te bereiken door iedere keer een balans te vinden tussen de behoeften van de mens en de boom.

  Voor ons is het dus vooral belangrijk dat u een bedrijf kiest die ook deze waarden deelt.
  Simpel gezegd, iedereen kan een paar takken afzagen en een boom snoeien, maar het gaat er om dat dit veilig, op de juiste wijze en correcte tijdstip gebeurd met het daarvoor bestemde materiaal. Anders gaat dit op de langere termijn ten koste van de bomen.