• Plaagbestrijding


  Welke plagen komen voor bij bomen?

  Over de hele wereld worden bomen geteisterd door plagen. Bekende plagen in Nederland zijn de paardenkastanjemineermot, essentaksterfte, iepenziekte, kastanjebloedingsziekte en de eikenprocessierups.


  Eikenprocessierups

  Deze rups kan zich gedurende de zomer nestelen in Eiken. Nadat de rupsen zich ontpopt hebben tot vlinderen blijven de resten van de rups achter in de boom. De brandharen van de rups komen dan los en worden door de wind door de lucht verspreid.

  Dit kan vervelende gevolgen hebben voor mensen die er mee in aanraking komen. Het bestrijden van deze rups is mogelijk door specialisten, u kunt hiervoor contact met ons opnemen. Het verbranden van de rupsen is echter achterhaald en zorgt er juist voor dat de brandharen zich alsnog verspreiden. Wij raden dit dan ook sterk af. Tegenwoordig worden de rupsen veelal weggezogen met speciale apparatuur. Meer informatie over hoe te handelen na aanraking is te vinden op Thuisarts.nl


  Paardenkastanjemineermot

  Rond begin mei leggen de vlinders eieren op de bovenzijde van de bladeren. Enkele weken later komen de larven uit en beginnen direct het bladmoes te weg te eten. Hierdoor worden de bladeren van de Kastanjeboom al vroeg in het jaar bruin.

  Dit houdt een aantal weken aan totdat de larve in de weggevreten gangen zich gaat ontpoppen.

  In de zon duurt dit ongeveer twee weken. Aan het einde van de zomer vindt dit proces nog een keer plaats waardoor de laatste motten als pop overwinteren in het afgevallen blad tijdens de herfst en winter.


  Wat u zelf kunt doen tegen deze plaag

  Indien u in bezit bent van een aangetaste kastanje dan is het erg belangrijk dat u al het bladafval van de boom ieder jaar verwijderd. Op deze manier kunnen de poppen niet overwinteren en zal de plaag minder extreem toenemen.

  Er wordt tegenwoordig ook gebruik gemaakt van speciale vangbekers en een feromoon waarmee de motten gevangen kunnen worden zodat ze geen eitjes meer kunnen leggen. Meer informatie hier over is te vinden op Tuinadvies.be


  Essentaksterfte

  Deze aandoening wordt veroorzaakt door een schimmel en de infectie vindt voornamelijk plaats tijdens het groeiseizoen via de bladeren. De schimmel veroorzaakt de volgende problemen:

  • bladverwelking

  • voortijdige bladval

  • verkleuring van de bast

  • baststerfte rondom takaanzet en op takken en stam

  Uiteindelijk zal de aangetaste boom volledig afsterven. Er is tot op heden helaas geen oplossing voor dit probleem. Het preventief verwijderen van de bomen lijkt ook weinig effect te hebben. Meer informatie is te vinden via Ecopedia.be