• Ziekte


  Kunnen bomen ziek worden?

  Bacterien, virussen, insecten en met name schimmels zijn in sommige gevallen dodelijk voor bomen. Door schade aan bomen (bijvoorbeeld het afbreken van een tak) kan een invalspoort ontstaan voor een schimmel.


  Schimmels

  Schimmels zijn de enige organismen die hout kunnen afbreken, dat maakt ze uniek maar dus ook een risico voor bomen en planten. Als een boom eenmaal is aangetast door een "kwaadaardige" schimmel dan valt dit niet meer te verhelpen en is de kans groot dat de boom uiteindelijk een risico voor de omgeving gaat vormen. Dit kan echter jaren duren, dus een boom hoeft in de meeste gevallen niet direct te worden geveld.


  Boomveiligheidscontrole

  Met behulp van een boomveiligheidscontrole kunnen wij in veel gevallen vaststellen of dat de boom is aangetast door een schimmel en ook door welke schimmel. Er bestaan enkele schimmels die niet slecht zijn voor bomen, deze verteren alleen het dode hout (zwakte parasiet) of helpen de boom juist aan extra voedingsstoffen (symbiose). De Vliegenzam is daar een goed voorbeeld van. Het is dus belangrijk u goed voor te laten lichten, u kunt hiervoor vrijblijvend contact opnemen.